Inventar apicol

Cuprinde totalitatea uneltelor, obiectelor si constructiilor apicole care apartin si reprezinta intreaga dotare a unei exploatari apicole. Printre acestea enumeram: masca apicola, halatul apicol, salopeta apicola, sortul apicol, manusile apicole, dalta apicola, afumatorul, peria apicola, scaunul apicol, lada de lucru, hranitoarele, coliviile pentru matci, uneltele pentru: insarmarea ramelor, fixarea fagurilor artificiali, extractia si conditionarea produselor apicole, colectarea propolisului, cresterea si transportul matcilor etc.

Stupul ladita de transport: este o ladita pentru 4-6 rame de stup, de constructie simpla, prevazuta cu doua toarte, asemenea unei sacose sau unui geamantan de dimensiuni reduse. Foloseste la formarea si adapostirea roiurilor artificiale pana la un anumit grad de dezvoltare, la interventiile in familiile care se pregatesc de roit, la imperecherea matcilor, organizarea cuibului, transportul de material biologic etc., cea mai frecventa utilizare fiind formarea roiurilor artificiali si mutarea lor pe o alta vatra, pentru ca albina sa nu revina de unde a fost luata. Dupa 20-30 de zile familia formata poate fi adusa la vechea vatra.

Tava si masa pentru descapacit: tava este confectionata din tabla cositorita, de 0,5 mm grosime, avand marginile intarite cu sarma zincata. In peretii oblici ai acestei tavi sunt montate doua stinghii paralele, prevazute in partea superioara cu doua crestaturi.

Masa pentru descapacit: pentru ca ramele sa aiba un sprijin mai bun, se foloseste o masa special construita pentru sprijinul si descapacirea mai eficienta a ramelor cu miere.

Afumatorul: asigurarea unui fum bun la momentul potrivit usureaza mult munca apicultorului. Aprinderea usoara a combustibilului si mentinerea indelungata se poate realiza doar prin alegerea unui combustibil adecvat. In general materialele fumigene trebuie sa arda mocnit, sa nu produca scantei, si sa emane fum abundent dupa cateva pompari ale burdufului.

Materiale corespunzatoare pentru obtinerea fumului: fumul care paraseste afumatorul trebuie sa fie rece, dens si de culoare alba, stiut fiind ca la o temperatura de 450 C albinele pier. Fumul produs de materialele care ard repede este fierbinte, iute si de culoare albastra.

Materiale fumigene bune:
- Buretii de iasca de fag, salcie, nuc etc., sunt foarte indicati, cu conditia sa fie curati si bine uscati. Este necesar ca buretii sa fie taiati in bucati mai mici care se fierb in apa putin indulcita cu miere, dupa care, sunt uscati si introdusi in afumator, producand cel mai corespunzator fum;
- Balegarul de vite (nu si cel de cal), indeosebi cel uscat pe camp, de asemenea produce un fum dens, alb si fara miros iritant cu conditia sa fie uscat si pastrat in locuri uscate;
- Brichetele de rumegus. La ¾ galeata cu rumegus se foloseste 1 kg faina amestecata cu apa. Din acest amestec se fac cocoloase cu pumnul, care, dupa o uscare corespunzatoare (lenta), devin materiale combustibile cu ardere lenta si emanare abundenta de fum: iasca si conurile de brad, putregaiul de lemn de esenta tare – cu conditia ca partea lemnoasa sa fie complet degradata, carpele uscate (de in, canepa sau bumbac, cu conditia sa fie uscate, curate si sa nu fie introduse indesat in afumator), fanul de vara cosit uscat la umbra si tocat. Fanul de otava nu este indicat, rumegusul, desi se aprinde mai greu indeplineste conditiile cerute, dar, pentru a preveni incalzirea fumului trebuie sa actionam cat mai lent afumatorul pentru a preveni aparitia scanteilor, stiuletii de porumb produc un fum de calitate cu conditia ca sa nu fie mucegaiti.

Masca apicola: poate fi adaptata la ochelari de vedere sau ochelari de ceata, in cazul in care se urmareste imbunatatirea performantelor vederii.

Alte materiale: in afara inventarului apicol, intr-o stupina mai sunt necesare si alte materiale si unelte ca: benzina, cazma, chit, ciocan, cleste, cuie, dalti, ferastrau, lopata, petrol lampant, rindea, sarma pentru insarmat rame, sapun, soda, topor, vopsele pe baza de ulei etc.

About The Author

No Comments